
Ercan ATA – Mikail KARAMAN / ANKARA, (DHA)
Tekvando Federasyonu (TTF) Başkanı Metin Şahin, Paris Olimpiyatları'nda yarışacak milli Tekvando takımı için Demirören Haber Ajansı'nda (DHA) değerlendirmede bulundu.
Metin Şahin, Paris Olimpiyatları'na diğer ülkelerden kota alan sporcuların da oldukça güçlü olduğunu belirterek, şöyle konuştu: “Aldığımız kota dünyanın en iyi kotası. Umarım geçmişteki diğer başarılarımızı da tekrarlarız. 2023 ve 2024 yıllarında sporcularımız çok eğlendiler. Bu açıdan bakarsak 1981 yılında kurulan Tekvando Federasyonumuz, tekvando tarihinde büyük başarılara imza attı. Ama gelinen son nokta olan 2023'te takım olarak Haziran 2023'te 'dünya şampiyonu' oldular; 3 altın, 1 gümüş ve 2 bronz madalya kazanarak büyük bir başarı sergiledik. Aynı yıl dünyanın takdirini kazanarak Avrupa şampiyonu oldu ve 2 ay önce Sırbistan'da takımımız tekrarlayarak 'Avrupa şampiyonu' olarak takım halinde başarısını sürdürdü. Bu görüntü bize umut veriyor. Bu sonuçlar gerçekten de çalışmalarımızın güzel sonuçlar vereceğine dair bize umut veriyor. Tüm bu gelişmelerle birlikte güzel bir sonuç elde edileceğini umuyoruz. Ülkemiz ve milletimiz seviniyor. Bu başarılara her zaman ihtiyacımız var” dedi.
class = “medyanet-inline-adv”>
“6 OLİMPİYATTA MADALYA ALMIŞ BİR TAKIMIZ”
Taekwondo Federasyonu olarak 2000 yılından bu yana Paris Olimpiyatları ile 7. kez olimpiyatlara gitmeyi başardıklarını belirten Şahin, şöyle konuştu: “5 olimpiyatta yer aldım, sadece 1 tanesinde yer almadım. Federasyonumuz 6 olimpiyatta madalya kazanmayı başararak bu başarısını altın madalyayla taçlandırdı. Tekvando'da Türkiye; Sidney 2000'de bronz, Atina 2004'te gümüş, Pekin 2008'de gümüş ve bronz, Londra 2012'de altın ve gümüş, Rio 2016'da bronz ve Tokyo 2020'de 2 bronz; 1 altın, 3 gümüş, 5 bronz olmak üzere toplam 9 Olimpiyat madalyası kazandı. Şu anda Paris Olimpiyatları hazırlıklarımız devam ediyor. Olimpiyatlarda Taekwondo yalnızca 8 kontenjanla temsil edilebilmektedir. Baktığımızda 4 erkek, 4 kadın sporcunun temsil edilebildiği bu branşta 5 kontenjanla dünyanın en iyi kotaya sahip ülkelerinden biriyiz. Paris Olimpiyatlarına 2020 Tokyo Olimpiyatları'ndan farkla 2 erkek, 3 kadın sporcuyla katılacağız. Çok önemli bir hazırlık döneminden geçtik ve bu hazırlık döneminde teknik heyetimiz bu kot pantolonları alabilmek için ciddi çalışmalar yaptı. 2020 Olimpiyatları'nın ardından başlayan süreç, “Bu noktada dünyanın en iyi ve en yüksek oranlı ülkelerinden biri haline geldik” dedi.
class = “medyanet-inline-adv”>
“PARALİMİPLERİ DE BEKLİYORUZ”
Paris Paralimpik Oyunları'nda Türkiye'yi 8 kontenjanlı sporcuyla temsil edeceklerini belirten Şahin, şöyle konuştu: “2020 Tekvando Paralimpik Oyunları'nda 6 kontenjanlı sporcumuz vardı. 6 kontenjanla katıldık ve dünyada en fazla katılım sağlayan ülke olduk, kotalara dayanmaktadır. Artık kota sayısı 10'a çıktı. 8 kotayla temsili kazandık ve dünyada en fazla kotaya sahip ülke olduk. Paralimpik bölümü ise Olimpiyatlardan sonra ağustos ayının sonunda gerçekleşecek. Paralimpik konusunda da iddialı ve heyecanlıyız. Şu ana kadar başardıklarımızdan gurur duyuyoruz. Her zaman madalya kazanan bir federasyon var. Burada ülkemizi en iyi şekilde temsil etmeyi ve ülkemize güzel sonuçlar getirmeyi hedefliyoruz. Hazırlıklarımız devam ediyor. Gördüğüm kadarıyla Paris çok yoğun ve güçlü bir şampiyonluk süreci yaşayacak. Çünkü bizim dışımızdaki ülkeler bile iddialı. Ama aynı zamanda iddialıyız. İnşallah geçmişte olduğu gibi burada da sporcularımızla ülkemizi en iyi şekilde temsil edip, milletimizi mutlu edecek madalyalarla döneceğiz” dedi.
class = “medyanet-inline-adv”>
“GENÇ NESİL GELECEĞE UMUT VERİYOR”
Türkiye'nin son 20 yılda spor anlamında büyük atılımlar yaptığını belirten Şahin, konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Spor Bakanlığımızın çalışmalarının sonuçlarına bakıyorum. Ülkemizi 3-4 dalda temsil ederken, bugün Paris'te 18'e yakın dalda ülkemizi temsil edeceğiz. Bu çok iyi bir gelişme. Türkiye artık bir spor ülkesi olma yolundadır. Sporda başarılı olan sporcularımızın hakları açısından yapılan tüm yapılar, altyapı çalışmaları, bazı bakanlıklarımızın hayata geçirdiği projeler ve bu tür projelerin eğitim, maddi ve manevi hayata geçirilmesi, Türkiye sporunun gelişimini açıkça göstermektedir. Tabii Cumhurbaşkanımızın da bir sporcu olduğunu, geçmişte bu konularda bilgi ve tecrübe sahibi olduğunu, Bakanımız Osman Aşkın Bak'ın da çok ilgilendiğini düşünürsek, Türkiye'yi yıllardır vuran bir dönem var. 80'li yıllardan 2000'li yıllara kadar 2002 sonrası bir dönem var. Muhteşem yapılar var ve onları yavaş yavaş dolduruyoruz. Bu noktada başta da söylediğim gibi branş sayısının arttırılması, sporcuların kaliteli bir şekilde hazırlanması ve federasyonlara fırsatlar sunulmasının Paris'te çok tatmin edici sonuçlar doğuracağına inanıyorum.”