Kars Gravyer Peyniri
Türk mutfak dünyasının eşsiz peynir lezzetlerinden birisidir Kars gravyer peyniri. Gravyer peyniri ile Anadolu kültürünün tanışması 1800’lü yılların sonu 1900’lü yılların başına denk gelmektedir. İsviçreli bir girişimcinin Kars ekonomisini canlandırmak için mandıra kurup, peynir üretimi yapması ile Kars gravyer peynir lezzeti günümüze taşınmıştır.
Orijinal Kars gravyer peyniri, Kars yöresinin yüksek rakımlı ovalarında o yörenin otları ile beslenen ineklerin sütlerinden imal edilmektedir.
Kars gravyer peyniri nasıl üretilir, nasıl tüketilir ve Kars gravyer peyniri muhafaza edilme koşulları nelerdir ve nasıl temin edilir içerikli makalemize buyurun.
Kars gravyer peyniri nasıl yapılır?
Kars yöresine özgü otlarla beslenen ineklerin çiğ ve yağlı sütünden üretilen Kars peyniri, yapımı meşakkatli bir peynir olup; lezzeti ile de dünya geleneksel peynir listesinde hatırı sayılır bir yere sahiptir.
Çiğ sütün bakır kazanlarda haşlanması, mayalanması, pıhtı oluşturulması ile üretilir. Pıhtılaşma aşamasında peynir, sıcaklığı muhafaza edilerek büyük sık gözenekli tülbentlere alınır. Peynir altı suyu bu dinlenme aşamasında iyice süzülür.
Kasnaklara alınan Kars peyniri, preslenerek dinlenmeye bırakılır. Ters yüz edilerek dört beş saat dinlendirilen gravyer peyniri, her tarafının aynı lezzet ve forma sahip olması için bir gün kasnakta bekletilir. Bir gün dinlenmeden sonra ahşap tezgahlarda kuru tuzlama işlemine tabii tutulur. Altı ve üstü bir hafta boyunca günde iki kez tuzlanır.
Kuru tuzlama işlemi sonrası Kars gravyer peyniri salamura işlemine alınır. Tuzlu ve soğuk salamura suyunda bir hafta dinlendirilen peynir, soğuk şok sonrası sıcak odaya alınır. Bu aşamada peynir gözeneklenmeye başlar. Gözeneklerin oluştuğu bu işlem sırasında gravyer peyniri tekrar tuzlanır. Nem oranı yüksek ve sıcak odada dinlendirilir. Terleme oluşumu ile gravyer peynir üzerindeki fazla tuzu atar.
15 °C altı sıcaklıktaki ortamlarda üç ile dört ay arası dinlendirilir. Eskidikçe lezzeti ve aroması artan Kars gravyer peyniri damaklarınıza sunuma hazır hale gelir.
Mevsimlik üretilen Kars gravyer peyniri, günümüzde tam otomasyonlu işletmelerde imal edilip, ambalajlanarak da tüketime sunulmaktadır.
Kars gravyer peyniri nasıl muhafaza edilir?
Sarı renkli, yağ oranı yüksek, bol gözenekli, kremsi dokuya sahip kalsiyum deposu ve protein zengini meşhur Kars peyniri, serin (10 0C altı) ve nemli ortamlarda hava almayacak biçimde korunmalıdır.
Kars gravyer peyniri nerelerde kullanılır?
Yüksek oranda vitamin zenginliğine sahip bu Kars peyniri, insan sağlığına yararlı olması sebebi le bugün pek çok yemeklere katılmaktadır.
Yıllandıkça lezzeti artan Kars gravyer peyniri; omlet, çorbalar, tost, pizza, börek çeşitleri, kumpir, makarna, yeşil salata ve mezelere hoş bir lezzet zenginliği katar.
Sofralarınıza yakışacak bu güzel lezzeti, toptan gıda satışı yapan eonlinesatış sitemizden en uygun fiyata alabilirsiniz.
Kars gravyer peyniri nasıl üretilir, nasıl tüketilir, faydaları nelerdir, hangi yemeklerde eşsiz lezzeti ile fark yaratır kısaca değindik.
Afiyet olsun…