Paris'te düzenlenen 33. Yaz Olimpiyat Oyunları'nda Türkiye, madalya beklentisinin oldukça gerisinde kalarak, 40 yıl aradan sonra ilk kez olimpiyat aşamalarını altın madalya alamadan tamamladı.
Paris 2024 Olimpiyat Oyunlarını 3 gümüş ve 5 bronz madalyayla tamamlayan Türkiye'de, madalya kazanan sporculara verilecek para ödülü sahiplerine teslim edildi. Yönetmelik gereği altın madalya kazanan sporculara verilen 1000 Cumhuriyet altını değerindeki ödülden bu yıl kimse yararlanamazken, gümüş madalya kazanan sporculara 600 Cumhuriyet altını ve bronz madalya kazanan sporculara ödül verildi. 300 cumhuriyet altınıyla ödüllendirildi.
300 ALTIN CUMHURİYET
Olimpiyat Oyunları'nda Türkiye'ye damgasını vuran isim, 10 m karışık takım havalı tabanca kategorisinde Şevval İlayda Tarhan ile birlikte gümüş madalya kazanan milli atıcı Yusuf Dikeç oldu. Diğer sporcuların aksine profesyonel ekipman kullanmayan ve rahat bir tavır sergileyen Dikeç'in pozu dünya çapında birçok sporcu tarafından taklit edilirken, 51 yaşındaki sporcuya verilen para ödülünün Türk lirası karşılığı, bir ikon haline gelen açıklandı.
Bireysel sporlardan farklı olarak takım sporunda başarı elde eden oyuncuların para ödülleri de bu kritere göre değerlendiriliyordu. Yusuf Dikeç ve Şevval İlayda Tarhan'ın takım sporlarında gümüş madalya kazanması nedeniyle her sporcuya 300'er Cumhuriyet altını verildi.
DEĞERİ 5,5 MİLYON TL
Olimpiyatlarda kazanılan paranın teslim edilmesiyle Yusuf Dikeç, yaklaşık 5,5 milyon liralık para ödülünün sahibi oldu. Olimpiyat madalyalarına en yüksek para ödülünü veren ülkeler arasında Türkiye ilk sırayı alırken, ilk sırada Hong Kong yer aldı.
Çin Halk Cumhuriyeti'nin Hong Kong Özel İdari Bölgesi, altın madalyaya 25 milyon 422 bin TL, gümüş madalyaya 12 milyon 711 bin TL, bronz madalyaya ise 6 milyon 355 bin TL ödül verdi.